carne-de-vacuno-Holstein-Friesland

Holstein-Friesland

Orígens de la raça Holstein-Friesland

En pocs anys abans de la iniciació de l'era cristiana se situen els orígens de la raça holstein, els antecessors del qual van ser les vaques negres dels bavaresos i les blanques dels friesians, tribus que van emigrar a l'oest d'Europa i que es van assentar al delta del Rhin fa prop de 2.000 anys.

Més tard, aquesta regió es va convertir a Holanda, nació que va veure néixer la raça després d'un procés de creuaments del qual van resultar les característiques úniques de color, fortalesa i producció, que van començar a diferenciar-la de les altres races. En el seu desenvolupament van aprofitar la pastura, el recurs més abundant a la zona.

Aquest nucli ramader va anar expandint-se lentament, primer a Alemanya i després per altres països europeus, amb un desenvolupament rústic però que li va permetre en els darrers 300 anys tenir un valor important al mercat per les seves característiques de producció i adaptació als factors ecològics de molts països.

Actualment, gaudeixen sobretot dels verds i infinits camps del Nord d'Alemanya i Dinamarca.

Característiques de la raça Holstein

La  vaca Holstein  o  vaca frisona  és una raça vacuna procedent de la regió frisassaxona (Baixa Saxònia i Schleswig-Holstein a Alemanya, Frísia i Holanda del Nord als Països Baixos), que destaca per la seva alta producció de llet, carn i la seva bona adaptabilitat . Aquestes característiques van fer que fos adoptada en ramaderies de nombrosos països, sent actualment la raça més comuna a tot el món en granges per a la producció vacuna de llet. Aquest animal neix amb un pes aproximat de 40 kg. Les vaques Holstein arriben a pesar al voltant de 600 kg, mentre que els bous arriben fins als 1000 kg.

Els Holstein són animals elegants, grans amb models de color negre i blanc o vermell i blanc. Un vedell Holstein saludable pesa 40 Kg. o més al naixement. Una vaca madura arriba a pesar uns 675 Kg. Amb una alçada a la creu d'uns 150 cm.

Les vaquetes es poden creuar als 13 mesos d'edat, quan arriben a pesar uns 350 Kg. És desitjable tenir femelles Holstein que "paren" per primera vegada entre els 23 i 26 mesos d'edat. La gestació és aproximadament de nou mesos. Algunes vaques poden viure molts anys, però la vida productiva mitjana d'una Holstein és de 4 a 6 anys.

Scroll to top